Du är här

Frågor & Svar

Jag vill bli jourhem, hur gör jag?

Mycket information står på hemsidan så börja med att läsa igenom informationen som finns där. Om du fortfarande har intresse så kan du antingen ta kontakt med oss via vårt växelnummer alternativt via mail. Det vi vill veta är t. ex. vem du/ni är, om er livssituation; boende, arbete, intressen och varför ni önskar arbeta som jour- eller familjehem.

Om vi önskar gå vidare mer er i rekryteringsprocessen är nästa steg att vi ber er att skicka in olika registerutdrag till oss, oöppnade. Observera att vi vill ha från båda makar om ni är två vuxna i hushållet samt på samtliga som bor i hushållet som är över 18 år .

De utdrag vi vill ha är;

  • Polisen » Misstanke samt belastningsregistret, dvs. två olika registerutdrag.
  • Socialregistret » inhämtas från den kommun/stadsdel ni bor i.
  • Skuldfrihetsintyg » inhämtas från kronofogdemyndigheten.
  • Försäkringskassan » intyg som visar vilka ersättningar du har eller har haft från Försäkringskassan

Önskar vi därefter att gå vidare mer er i rekryteringsprocessen så kommer vi kalla er till en Kälvestensintervju.
Se mer information kring detta under rubriken Kälvestensmetoden.

Måste man vara en ”kärnfamilj”?

Nej. Det viktigaste i att vara ett jourhem är att man förstår och accepterar olikheter, har ett respektfullt bemötande och förstår att alla kanske inte har samma förutsättningar som en själv. En familj behöver inte bestå av mamma/pappa/barn. Man behöver inte heller bo i en villa. Ett jour- eller familjehem är en familj/ensamstående med ett rum över och ett stort hjärta. Plats över och tid för omtanke och viljan att hjälpa någon. Det finns inget krav att du behöver någon viss typ av utbildning, men så klart är det en fördel om det finns erfarenheter av barn/ungdomar på olika sätt.

Måste vi ta emot alla barn/ungdomar?
Vi som har ett annat arbete också?

Ibland har barnet/ungdomen ingen daglig verksamhet av olika skäl och vid dessa placeringar krävs det att det finns minst en vuxen i hushållet som är hemma på heltid. Tillsammans med familjen kommer vi fram till vad som är bäst för just er när det gäller att placera någon i er familj. Det är viktigt att ni som familj känner efter vad som skulle passa er familj och vad som kan fungera bäst utefter ert liv när det gäller jobb och tider.

Hur länge bor ett barn/ungdom hos oss?

När det gäller jourhem så bor ett placerat barn i familj under det som kallas utredningstid. Det kan innebära allt ifrån några dagar till 4 månader. Utredningar görs av barnet/ungdomens handläggare hos socialtjänsten. Jourhemsplaceringen ger handläggaren tid att utreda barnets behov och hur man kan göra det bästa för barnet framöver. Jourhemmets funktion blir att tillstå med en trygg plats för ett barn/ungdom att ”landa” och få vara en del av familjen.

Måste barnet/ungdomen ha tillgång till eget rum?

Vi brukar vara tydliga med att det bästa är om man är en familj som har ett tryggt och varmt välkomnande hem, men det är också viktigt att man som tonåring kan få stänga om sig och få vara ifred ibland. Vi ser gärna att barnet har tillgång till ett eget rum. Ibland kan det vara så att man tar emot en syskonplacering och då kan det kännas tryggt att få dela rum.  Det kan också vara så att man tar emot mindre barn som vill dela rum med något barn i familjen.

Vad ska det finnas för möbler?

Det rum familjen har att erbjuda ska vara ålders anpassat för det familjen önskar ta emot. Detta innebär ex. att om man önskar ta emot spädbarn så ska det finnas en spjälsäng etc. Rummet till det barn/ungdom som man tar emot ska ha en säng med madrass, lakan, kudde och täcke.

Det ska finnas möjlighet till förvaring av kläder i form av garderob eller klädkammare, byrå m.m. Det finns inget krav på att det ska finnas TV eller dator, men finns det en liten tv över så är det alltid mysigt att det finns på rummet. Sängbord och lampor ska även finnas.

Är det mindre barn så gärna leksaker och barnböcker m.m.  Då jourhemsplaceringar kan ske plötsligt och när som på dygnet kan detta innebära att ett barn/ungdom kommer endast i de kläder de har på sig. Det är därför viktigt att man som jourhem har extra tandborstar hemma.

Hur får vi som jourfamilj stöd/hjälp/vägledning?

Pär Sonesson AB har kontinuerlig handledning för våra jourhem, en gång i månaden träffar våra familjer en handledare där man kan ”prata ut” diskutera metoder och få stöd i det som kan kännas svårt. Vi erbjuder även enskild handledning då detta ibland kan behövas, det innebär samtal eller möten i hemmet med någon av våra handläggare för stöd, hjälp och vägledning.

Dygnet runt, året om finns det även personal tillgänglig för er som jobbar hos oss. Inga frågor eller funderingar är för dumma, tvärtom så finns vi för er då vi anser att våra familjer är hög prioritet då de är ni som gör jobbet. Man kan alltså ringa oss dygnet runt, året om.

Vad ska man som jourfamilj stå för när
det gäller pengar/kläder/fickpengar m.m?

När det kommer ett barn/ungdom till en jourfamilj så ska barnet ha med sig kläder för säsongen som är ute, ni ska inte springa iväg och handla det första ni gör. Kläder ska finnas med från deras hem, eller via socialtjänsten. Det ska även finnas ett kort för kommunala färdmedel så barnet/ungdomen kan resa till och från skola, detta ska finnas med barnet vid placering. Annars är det något som vi kommer överens om vid en placering.

När det gäller mindre barn så är det samma princip, det ska finnas kläder till barnet och om det finns så ska även bilbarnstol och barnvagn finnas med. Om detta inte finns så gör man tillsammans med socialtjänsten upp om hur det ska se ut.

Jourfamiljen kommer även att få ta del av ”mallar” när det gäller fickpengar för barn/ ungdomar.

Får man betalt som jourfamilj?

Ja, vi betalar ut en omkostnadsdel och en arvodesdel/lönedel till våra jourhem. Detta är något som vi går igenom med varje familj under intervjun. Detta betalas ut en gång i månaden.

Har du fler frågor kontakta oss på Pär Sonesson AB

Tfn: 08- 410 600 01

Eller använd kontaktformuläret längre ner.

Läs mer: